Een team van experts inzetten om je personeel gezond en vitaal te houden? Achmea investeert flink in de gezondheid van haar medewerkers. Op het Gezond Werken Plein staan psychologen, bedrijfsartsen, mental coaches en fysiotherapeuten klaar om medewerkers te helpen. Wat levert dat nu eigenlijk op?
De divisie Zorg & Gezondheid van Nederlands grootste verzekeraar heeft op drie locaties een Gezond Werken Plein ingericht, waar een multidisciplinair expertiseteam klaar staat om te helpen bij werkgerelateerde problemen op het gebied van gezondheid en vitaliteit. Naast een bedrijfsarts, bestaat het team uit een bedrijfsmaatschappelijk werker, een fysiotherapeut, een bedrijfspsycholoog, een voedingsdeskundige, een mental health trainer/ coach en een speciale preventie-arts.
Ziekteverzuim
Het ondersteunen van de 3882 medewerkers bij hun gezondheid en vitaliteit kost de divisie 900.000 euro. Omgerekend is dat per medewerker 231 euro. Wat levert het nu precies op? Het ziekteverzuim nam structureel af, een half procent meer dan bij de andere divisies van Achmea. Als je kijkt vanaf het begin in 2012 is er bijna een halvering van de verzuimcijfers. Drie jaar geleden was dat 6 procent, nu is dat 3,3 procent. Dat verschil stond alleen al in 2013 gelijk aan ruim 1,1 miljoen euro minder verzuimkosten.
Laagdrempelig
Verder is een belangrijk resultaat dat medewerkers op laagdrempelige en toegankelijke wijze gebruik kunnen maken van professionals voor hun arbeidsgerelateerde klachten. Alexander Stolze, manager Gezond Werken bij Achmea licht toe: “De claim die ik zou willen maken is dat we mensen beter inzetbaar maken op deze manier, maar omdat we geen nulmeting hebben gedaan, is dat moeilijk te zeggen.”
Ook signalering op anonieme basis over problemen op de werkvloer is nuttig zodat management sneller kan ingrijpen. Ongeveer 22 procent van de medewerkers bij de divisie Zorg & Gezondheid heeft tot nu toe gebruik gemaakt van het Gezond Werken Plein.
Ook al klinkt dat misschien niet veel, Stolze is er tevreden over. “In Nederland heeft 70 procent van de werknemers gezondheidsklachten. Tegelijkertijd voelt 80 procent zich gezond. Toch vermoed ik dat meer mensen gebruik zouden kunnen maken van het Gezond Werken Plein. Ik zou dat aantal dus wel willen verhogen.
Sturen op inzetbaarheid
Maar, benadrukt hij, je wilt natuurlijk niet het aantal klachten binnen de organisatie verhogen. “Mijn doel is om de mensen in deze organisatie vitaal en in hun kracht te houden zodat ze zelf de regie over hun loopbaan kunnen nemen. En om hen daarbij als het nodig is te ondersteunen. Wij sturen niet op verzuim maar op inzetbaarheid”
Bij 83 procent van de begeleidingstrajecten is geen sprake van verzuim aldus Stolze, maar komen medewerkers met fysieke of mentale klachten terwijl ze nog aan het werk zijn. Hierdoor kan snel geschakeld worden om de medewerker zo snel mogelijk klachtenvrij te krijgen en verzuim te voorkomen.
Verzuim is een keuze
Dat doet de afdeling van Stolze ook door trainingen te organiseren binnen de organisatie over hoe om te gaan met verzuim. “Ziekte overkomt je, verzuim is een keuze. Wat doe je als je hoofdpijn hebt? Neem je een aspirientje en ga je aan het werk of blijf je twee dagen ziek thuis?”
Bron: Over duurzame inzetbaarheid